SSD vs HDD: Care este diferența și ce este recomandat să alegem

Bun venit pe ghidul nostru de SSD vs HDD, unde o sa analizăm împreună avantajele și totodată dezavantajele ambelor tehnologii de stocare a datelor și unde la final vom trage o concluzie și vom afla ce tip de tehnologie îți este cea mai de folos, bineînțeles în funcție de nevoile și necesitățile tale.

Înainte de a începe efectiv comparația între cele două, să amintim pe scurt ce reprezintă fiecare tip de unitate de stocare.

Ce este un un hard disk(HDD) și cum funcționează?

Un hard disk(HDD) este o unitate de stocare electro-mecanică a datelor ce folosește stocarea magnetică pentru a depozita și prelua informația digitală. Această stocare se realizează prin intermediul unei suprafețe magnetice care este poziționată pe platanele cu formă rotundă, fiind foarte dure, realizate de cele mai multe ori din aluminiu.

ce este un HDD

Cu cât platanele se învârt mai rapid, cu atât hard diskul va funcționa mai bine, ceea ce va avea un impact consistent asupra timpilor de răspuns ai sistemului de operare și în durata de încărcare a aplicațiilor instalate pe hard.

Hard disk-urile mai vechi utilizau portul IDE pentru a se conecta la placa de baza a calculatorului, dar acum cele mai moderne tipuri de hard disk-uri folosesc interfața SATA. Cea mai recentă versiune SATA, numită SATA III, este regasită pe cele mai noi plăci de bază, care deblochează cel mai rapid transfer de date pentru un HDD.

Ce este un SSD?

Un SSD este cea mai nouă generație de unitate de stocare folosită în calculatoare. După cum sugerează și numele, un SSD nu are părți în mișcare. Acest tip de dispozitiv își dorește să înlocuiască tradiționalul hard disk mecanic cu o memorie de tip flash(NAND), care este semnificativ mai rapidă și mult mai silențioasă. Cu cât cipuri de memorie NAND sunt mai multe, cu atât SSD va avea o capacitate de stocare mai mare.

ce este un SSD

Cele mai multe SSD-uri vin cu porturi de tip SATA III, ceea ce înseamnă că pot fi ușor instalate în locul tradiționalelor HDD-uri, iar marea majoritate a lor vin in dimensiuni de 2.5 inci, ceea ce facilitează instalarea lor în laptopuri. Există totuși și limitări, cauzate în special de tipul de port folosit, SATA III, care permite viteze de 600 MB/s, viteze ce sunt arhisuficiente pentru HDD-uri. În schimb, marea majoritate a SSD-urilor depășesc această viteză, astfel că instalarea lor pe un port SATA III le va limita. Pentru a rezolva această problemă, se pot achiziționa SSD-uri ce au conectivitate PCIe sau M.2. Aceste dispozitive se conectează direct pe placa de baza, fie pe slotul PCIe, fie pe slotul dedicat M.2. Dacă laptopul tau folosește un SSD, cel mai probabil acesta este conectat pe slotul M.2. Aceste tipuri de dispozitive de stocare sunt mult mai mici decât SSD-urile clasice ce se conectează pe SATA III, fapt ce facilitează instalarea lor.

CITEȘTE ȘI  Cel mai bun hosting pentru WordPress din România: Top 3 oferte de pe piață

Cea mai nouă tehnologie SSD se numește NVMe(Non-Volatile Memory Express) și oferă viteze de transfer incredibile, de peste 2 GB/s scriere și 650 MB/s citire.

SSHD: Compromisul ideal?

Termenul de SSHD provine de la solid-state hybrid drive. Este de fapt un hard disk tradițional cu o mică cantitate de memorie rapidă de tip SSD inclusă în el. Astfel că, un SSD este de fapt un hard disk și un SSD într-o singură carcasă, de aceea poartă numele de hybrid. SSHD-ul apare ca un singur dispozitiv în Windows sau în orice alt tip de sistem de operare, SSD-ul este folosit pentru a stoca temporar și pentru a îmbunătăți viteza, în timp ce datele tale sunt stocate pe termen lung în HDD. Acest tip de stocare este recomandat doar dacă laptopul tau are doar un singur lăcaș pentru stocare, iar opțiunile sunt limitate.

SSD vs HDD: Capacitatea

Când vine vorba de spațiul de stocare, hard disk-urile au un mare avantaj. Dacă îți dorești să stochezi fișiere pe termen lung, hard disk-urile sunt cea mai bună alegere, fiind singura zonă unde acest tip de stocare încă se poziționează în centru. Capacitatea HDD variază de cele mai multe ori între 40GB și pot ajunge până la 12 TB, atunci când vorbim de HDD folosite în mediul de afaceri.

În mod normal, recomandăm mai multe hard disk-uri mai mici decât un singur hard dar cu memorie foarte mare deoarece dacă acest dispozitiv se strică, vei rămâne cu singuranță fără toate datele stocate. Cea mai buna alegere pentru un moment este să achiziționezi un SSD mai mic, să zicem de 256 GB, unde îți vei ține sistemul de operare și aplicațiile utilizate frecvent, pentru a te bucura de vitezele oferite de SSD-uri și un HDD pentru a stoca pozele, clipurile video, jocurile, unde viteza nu este atât de importantă.

CITEȘTE ȘI  3 rezolvări la eroarea Unable to access jarfile Windows 10

SSD vs HDD: Viteza

Vitezele dintre SSD-uri și HDD-uri sunt măsurate în MB/s(megaocteți pe secundă) atât pentru scriere cât și pentru citire. Deoarece SSD-urile nu au părți în mișcare, viteza lor nu este influențată de RPM(rotațiile pe minut) precum HDD-urile, ci de tehnologiile și de tipurile de conexiuni folosite.

Astfel că, în timp ce marea majoritate a HDD-urile conectate prin SATA III în funcție de RPM au viteze cuprinse între 100-150 MB/s atât pentru citire cât și pentru scriere, un SSD atinge viteze de 550 MB/s citire și 520 MB/s scriere.

În schimb, viteza medie a unui SDD conectat pe M.2 sau PCIe atinge valori cuprinse între 1.2 GB/s și 2.2 GB/s în funcție de marcă și tehnologii folosite în construcția lui.

ssd m2

Astfel că, dacă viteza este un factor important, SSD-ul este cea mai bună alegere pentru moment.

SSD vs HDD: Prețul

Atunci când ești pus în situația de a alege între un SDD și un HDD, prima diferență semnificativă pe care o să o observi este prețul. De cele mai multe ori, SSD-urile au un preț mult mai mare per GB decât un HDD clasic. Cu toate că, la momentul actual, un SSD își merită cu deplin banii. Poți alege între SSD-uri mai ieftine cu interfață SATA III, sau SSD-uri pe M.2/PCIe care oferă o viteză net superioară dar și un preț pe măsură.

Dacă în schimb, îți dorești o capacitate de stocare mare la bani relativ puțini, singura variantă rămasă o reprezintă HDD-urile. Dacă stai cu ochii pe magazinele online, poți găși foarte multe prețuri reduse la HDD-uri de capacitate mare.

SSD vs HDD: Alte considerente

În timp ce SSD-urile sunt mai rapide, mai robuste și mult mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie, un hard disk este mult mai accesibil la preț, mai ales dacă vorbim de capacități mari de stocare.

Cum am menționat și sus, când am vorbit despre capacitatea de stocare a lor, o opțiune foarte bună rămâne cumpărarea unui SSD pentru sistemul de operare și aplicațiile utilizate frecvent și un HDD pentru stocarea fișierelor.  

Catalin
Fondator al siteului TechX.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.
%d blogeri au apreciat: